karkówka pieczona w plastrach II

Karkówka to mięso często goszczące na moim stole..Jest smaczna a w dodatku nie drogim mięsem..
Próbuje ciągle osiagać nowe smaki poprzez ciagłe eksperymentowanie z marynatą..Nieskomplikowaną w wykonaniu przez każdego..Jest super daniem w niedzielny dzień .zarówno do ziemniaków jak i kopytek czy klusek śląskich ..

Składniki:
na osobę 1 kotlet 1.5 cm
1 cebula
marynata:
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez wyciskacz
sos sojowy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka oleju
papryka ostra
sól.pieprz
Jak ktoś lubi można dodać ulubione zioła

olej + masło do smażenia

Wykonanie:
Kotlety po umyciu i osuszeniu nacieramy marynatą wykonaną z połączenia składników.Wcieramy dokładnie rękoma i odstawiamy na minimum 2 godziny o lodówki../u mnie na całą noc/…
Rozgrzewamy patelnie z tłuszczem tzn.masłem + olejem ..Obsmażamy z obu stron aż do zarumienienia..Podlewamy szklanką wody .przykrywamy i pozostawiamy na ogniu na około 40 minut..Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dusimy razem około 15 minut..Jeżeli karkówka jest miękka .wykonujemy klasyczny sos..