ciasto jogurtowo-truskawkowe

Szukałam aż znalazłam 🙂 ..Przepis będący alternatywą ciast z bitą śmietaną/powiem szczerze ..nie przepadam się za ciastami z bitą śmietaną/..Jest o wiele mniej kaloryczny a do tego bardzo smaczny..Zamiast galaretki zrobionej z truskawek ..można dać kupną..choć wiadomo walory smakowe już nie te same 🙂 ..

Składniki:

BISZKOPT
50g mąki pszennej
10g kakao
60g cukru pudru
3 jajka
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA JOGURTOWA
750g gęstego jogurtu greckiego
1 opakowanie galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
200ml wody
1 łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
200 g truskawek
ewentualnie mozna dosłodzić cukrem pudrem

MUS TRUSKAWKOWY
500g truskawek
5-6 łyżek cukru pudru lub do smaku
5 łyżeczek żelatyny

Wykonanie:

BISZKOPT:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę..
Dodajemy cukier cały czas ubijając, następnie dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksować
Dodać zimną wodę oraz partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników
Formę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostawić bez niczego), do formy przelewamy ciasto, wyrównujemy..
Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut do tzw. do suchego patyczka, pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia
Ostygnięty biszkopt oddzielamy ostrym nożem od boków formy, wyjmujemy, zdejmujemy papier ze spodu Przekroimy na dwa cieńsze blaty..

MASA JOGURTOWA
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej przegotowanej wody, pozostawiamy do ostygnięcia
Jogurt zmiksowujemy z cukrem wanilinowym, do ostygniętej galaretki dodajemy kilka łyżek jogurtu, mieszamy, całość wlewamy do masy jogurtowej dokładnie mieszając z jogurtem..
Na jeden z blatów biszkoptowych wykładamy na truskawki oczyszczone i pozbawione szypułek i kroimy na mniejsze kawałki, układając je blisko siebie na biszkopcie
Na truskawki wykładamy masę jogurtową (najlepiej łyżką, aby truskawki na dnie nie uniosły się w masie), wstawić do lodówki do zastygnięcia (kilka godzin)

MUS TRUSKAWKOWY
Truskawki oczyszczone i pozbawić szypułek, zmiksowujemy blenderem na mus/ja zrobiłam tak by były kawałki truskawek/.Do musu dodajemy cukier puder . Mieszamy…
Do miseczki odkładamy kilka łyżek musu, dodajemy żelatynę, mieszamy, pozostawiamy do napęcznienia, Nastepnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej..
Rozpuszczoną w musie żelatynę dodajemy do reszty musu, mieszamy..
Na zastygniętą masę jogurtową układamy drugi blat biszkoptu, na wierzch wylewamy mus truskawkowy, całość schłodzamy do zastygnięcia musu
Gotowe ciasto kroić w kostkę, przechowywać w lodówce, podawać schłodzone..