Kruche ciasta z owocami zawsze się udają, więc lubię z nimi eksperymentować. W internecie znalazłam ciekawy przepis czerwone porzeczki rozsypałam na słodkiej, kokosowej piance z serkiem mascarpone, dzięki czemu środek jest lekko wilgotny.
Produkty
Kruche ciasto:
2 ½ szklanki mąki
200 g masła lub margaryny
½ szklanki cukru
6 żółtek
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa kokosowa..
6 białek
szczypta soli
1 szklanki cukru
250 g serka mascarpone
1 szklanka wiórek kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
500 g czerwonej porzeczki (ok. 2 szklanek) ja miałam jedną i jest to stanowczo za mało..
cukier puder do oprószenia
Wykonanie
Kruche ciasto: Przesianą mąkę mieszamy z proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy do uzyskania zwartego ciasta. Ciasto dzielimy 2/3 i 1/3. Mniejszą część formujemy w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażalki. Drugą porcją wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Masa piankowo- kokosowa: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a następnie zmniejszając obroty miksera dodajemy serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe.Całość delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Masę wykładamy na schłodzony spód ciasta.
Na masie/piance/ kokosowej układamy porzeczki oberwane z gałązek i przepłukane na sicie. Na to ścieramy na dużych oczkach tarki zmrożoną porcję ciasta.
Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 C..
Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem.