Odkurzyłam swój stary przepis ..Polecam tort z jagodami w nieco innej wersji ..Wszem panujący krem z bitą śmietaną i mascarpone zastąpiłam zupełnie innym kremem..
Składniki:
biszkopt:
2 szklanki mąki
8 jajek
1/2 szklanki cukru
8 łyżek oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
krem:
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
50 dag jagód/mogą być mrożone/
galareta jagodowa lub z czarnej porzeczki
Wykonanie:
biszkopt:
Jajka rozdzielamy…i z białek z odrobiną soli ubijamy pianę ..Do piany dodajemy po jednym żółtku oraz po trochę cukru ..Wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy ale nie robotem..delikatnie ale dokładnie …Na końcu wlewamy oliwę po trochę i olejek wszystko razem dokładnie mieszając..
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut..
Z ostudzonego biszkoptu ścinamy górę a pozostały kroimy na dwie części..Biszkopt można upiec z 6 jajek pomniejszając nieco ilość pozostałych składników/wyrósł jak głupi 🙂 /
Krem-masa:
Masło ucieramy z cukrem na puch ..w blenderze miksujemy jagody z ciastem wydrążonym .Dodajemy do masła .ucieramy..Na końcu dajemy po łyżce tężejącą galaretkę ugotowanej w połowie wody jak w przepisie ..
Na spodnią część dajemy masę .przykrywamy drugą częścią ..Posypujemy cukrem pudrem…wstawiamy do lodówki na kilka godzin…