jajecznica na bogato-wegetariańska

W okresie upałów często by nie stać w kuchni za długo serwuje jajecznicę z warzywami..Jest bardzo smaczna i treściwa . osoby jadające mięso mogą dodać pokrojone wędliny..

Składniki na 5 osób..
12 jajek
4 cebule
2 pomidory
3 ogórki małosolne
2-3 papryki ja dodaje podłużne ale to kwestia smaku
sól.pieprz odrobina pieprzu cayenne
1/2 kostki mała

Wykonanie:

Obraną cebulę kroimy w piórka..paprykę w paski .pomidory oraz ogórki w kostkę..Do roztopionego masła dajemy cebule i smażymy do zeszklenia..dodajemy pokrojona paprykę dusimy razem pod przykryciem około 5 minut ..wrzucamy pokrojone ogórki oraz pomidory..smażymy razem następne 5 minut na wolnym ogniu..Wbijamy jajka ..solimy pieprzymy ..przykrywamy i na wolnym ogniu chwilę smażymy..Po częściowym scięciu białek ..delikatnie mieszamy aż jajecznica zetnie się ale nie za długo by nie była za sucha..
Podajemy z białym pieczywem i kawą zbożową..