pleśniak

Polecam placek pleśniak. Kwaskowaty smak czarnej porzeczki idealnie wpasowuje się do słodkiego, delikatnego smaku kruchego ciasta i puszystej pianki.

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
180 g masła
2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
5 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 kg czarnej porzeczki

Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier waniliowy, 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia, żółtka, łyżkę śmietany.Mieszamy. do uzyskania kruszącego się ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy masłem . Na spód zużywając 2/3 ciasta. Tortownicę wyklejoną ciastem wkładamy na 10 minut do lodówki.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy porcjami szklankę cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej.

Na spód z ciasta rozkładamy czarną porzeczkę, na nią wykładamy pianę z białek, a na pianę dajemy pokruszoną resztę ciasta.
Ciasto piec 45 minut w temp. 180 stopni.