zupa wiśniowa

U mnie w domu w okresie letnim obowiązkowo kilka razy musi być zupa wiśniowa..jest nie skomplikowana w wykonaniu przez każdego..Należy jednak uważać by nie był to tylko kompot z makaronem 🙂

Produkty:
z podanych proporcji wyjdzie około 3.5 litra zupy owocowej
około 1 kg wiśni
5-6 listków mięty
3 litra wody
100 g cukru białego lub brązowego
3 łyżki śmietany
2 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki cynamonu mielonego
4 goździki

Wykonanie:
Wiśnie można wydrylować, ja tego nienawidzę robić..więc nastawiam w 2 litrach wody przegotowuję i przecieram przez sito..Następnie dolewam wody..dodaje soku z cytryny .miętę.cukier .cukier waniliowy cynamon i gożdziki przegotowuję..zagęszczam mąką rozrobioną w wodzie.hartuje śmietaną i wlewam..W osobnym garnku gotuje grubszy makaron..Mieszam zupę z makaronem ..Podaje zarówno ciepłą jak i zimną..