zupa kalafiorowa wegetariańska z kluskami

Lubię zupy a mój mąż i syn twierdzą że gotuję najlepsze na świecie 🙂 ..Polecam zupę kalafiorową z kładzionymi kluseczkami…

Skład:
1/2 kalafiora
2 marchwie
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 pora
1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
3 łyżki smietany
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziel angielskich i pieprzu
sól

kluski:
2 jajka
mąka
sól
odrobina wody

Wykonanie:
Do garnka dajemy obrane i pokrojone warzywa ..oraz kalafior porozdzielany na różyczki..dodajemy czosnek oraz przyprawy..gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut ..do momentu aż kalafior bedzie miękki ale nie rozpadający..Jajka + woda rozbijamy rózgą w miseczce dodajemy sól oraz mąkę na tyle by uzyskać konsystencje bardziej gęstą jak na lane kluseczki .nabieramy małą łyżeczką z ciastem do połowy i wrzucamy na gotującą się zupę..Po wrzuceniu wszystkich klusek delikatnie mieszamy wlewamy śmietanę kremówkę lub zahartowaną gorącym wywarem..dodajemy pokrojony koperek i pietruszkę..
Osoby jadające mięso mogą nagotować na drobiu..
Smacznego 🙂