Analizując i szukając ciekawych przepisów natrafiłam na gołąbki z tartymi ziemniakami..Są smaczne ale bywają smaczniejsze potrawy..Warto niemniej zrobić coś odmiennego..
Składniki:
1 średnia główka kapusty
1,5 kg ziemniaków do tarcia
3 ząbki czosnku
2 cebule
2 jajka
masło do smażenia
sól, pieprz
zupa grzybowa ja użyłam kremu z borowików..
sos:
1/2 kg pieczarek
1 cebula
1/2 kostki masła lub olej do smażenia
zupa grzybowa
Wykonanie:
Kapustę przygotować jak do tradycyjnych gołąbków: wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście i wyciąć z nich gruby nerw.
Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na maśle, doprawiając solą i pieprzem.
Drugą porcję ziemniaków zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Odcedzić na bardzo gęstym sicie (nie wyciskałam ich, jak przy pyzach). ziemniaki połączyć z usmażoną cebulą,oraz jajkami. doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz zawijać w liście kapusty.
Na dnie garnka . ułożyć kilka większych liści. Układać gołąbki, zalać je do 2/3 wysokości zupę grzybową z borowików lub bulionem z kostki.
Dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie (około 60 minut).
Polewamy sosem wykonanym z ww.produktów..Na rozgrzane masło lub olej dajemy pokrojoną cebulę do zeszklenia na to pokrojone w paski pieczarki..Smażymy pod przykryciem około 5 minut..o czasu o czasu mieszając..z zupę grzybową mieszamy z pół litra wody zalewamy nią pieczarki i cebulę gotujemy na wolnym ogniu 5 minut ..smakujemy .ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem..Tak uzyskanym sosem polewamy gołabki..