karaś w panierce

Polecam karasia smażonego w panierce z jajka i bułki tartej..Wyszedł bardzo smaczny..Ja robię rybę nie filetowaną bo taką wolimy ale można także tak zrobić filety ..

Składniki:
1 karaś podzielony na mniejsze kawałki
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
sól.pieprz
2 łyżki oleju
można dodać także ulubione zioła ..ja tym razem zrobiłam bez..
panierka:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:
Karasie .oczyszczamy kroimy .myjemy ..osuszamy ręcznikiem papierowym ..nacieramy solą .pieprzem.czosnkiem przeciśniętym przez wyciskacz .skrapiamy cytryną oraz 2 łyżkami oleju..odstawiamy na minimum 2 godziny..Jajko rozkłócamy ..maczamy karasia z obu stron ..następnie tak samo w bułce tartej ..Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron..Przykrywamy pokrywą i na wolnym ogniu dusimy około 10 minut..Podajemy z frytkami i surówką /u mnie kiszona kapusta/

Surówka z kiszonej kapusty:
30 dag kapusty kiszonej
1/2 czerwonej papryki
1/2 pęczka koperku
1 jabłko
pieprz świeżo zmielony
1 łyżeczka cukru
oliwa