zupa gulaszowa z mięsa wołowo-wieprzowego z lanymi kluseczkami

Na okres jesienno-zimowy polecam tresciwą zupę gulaszową..Jest pożywna .smaczna i rozgrzewająca ..

Składniki:
0.5 kg wołowiny
30 dag wieprzowiny
10 dag smalcu domowej roboty ze skwarkami
1 puszka pomidorów
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
2 papryka czerwona
2 cebula
5 ząbków czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczka chili
1/2 łyżeczki majeranku
2 liście laurowe
sól.pieprz świeżo zmielony
3 łyżki mąki
natka pietruszki
lane kluseczki:
3 jajka + mąka+ sól/lane kluseczki

Wykonanie:
Mięso umyte obsuszone obtoczone w mące,obsmażamy na smalcu z każdej ze stron . Mięso przekładamy do garnka a na tym samym tłuszczu obsmażamy paprykę oraz pokrojone warzywa .
Dodajemy łyżkę słodkiej papryki ,chili,sól.pieprz ..przesmażamy ..

Do dużego garnka o grubym dnie na dno dajemy . masło oraz cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony i przesmażamy do zrumienienia się cebuli..dodajemy przesmażane mięso .Chwilę razem smażymy ..zalewamy 3 litrami wody i pod przykryciem gotujemy około 40 minut..
Wlewamy zawartość patelni..gotujemy około 15 minut..
Mąkę mieszamy w 1/2 szklanki wody ..wlewamy do zupy..zagotujemy .
W dużym kubku wbijamy jajka i 2 łyżki wody. mieszamy rózgą lub mątewką ..Dodajemy sól i maki na tyle by uzyskać konsystencję lejącej śmietany..cienkim strumieniem wlewamy do zupy ..zagotowujemy..na wierzch wrzucamy pokrojoną pietruszkę..
Podajemy z kleksem śmietany i białym pieczywem..