karaś marynowany imbirem

Ryba to jedyne mięso które jadam..Dlatego też ciągle z nim eksperymentuje i szukam nowych smaków..
W tym przepisie oprócz rozmarynu . czosnku .cytryny dodałam także starty imbir..Wyszła przepyszna ryba..

Składniki:
1 karaś lub inna ryba karpiowata
marynata:
1 cm startego imbiru
2 ząbki czosnku
kilka gałązek rozmarynu
1 łyżka oliwy
sól.pieprz świeżo zmielony

Mąka do obtoczenia

olej + masło dosmażenia

Wykonanie:
Sprawionego i umytego karasia..nacieramy czosnkiem.imbirem.solą .pieprzem i oliwą ..skrapiamy cytryną ..zawijamy każdy kawałek najlepiej w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na 3-4 h..Niemniej przed smażeniem pamiętajmy o wyciągnięciu by nabrał temperatury pokojowej..Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z obu stron..Przykrywamy i na małym ogniu dosmażamy około 10 minut..
Ja podałam z kulkami ziemniaczanymi i surówką ..