karkówka w plastrach smażoną z papryką i cebulą

Karkówka to w obecnej chwili tanie mięso .a że jest smaczne i wiele potraw można z niej zrobić, świadczy na jej korzyść 🙂 ..Polecam karkówkę smażoną na patelni z dodatkiem cebuli i papryki..

Składniki:
2 plastry karkówki na osobę ja robiłam x 2 czyli 4 plastry i taka proporcję daję
marynata:
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku wyciśnięte przez wyciskacz
1 łyżka sosu sojowego
sól.pieprz świeżo zmielony
odrobina ostrej papryki
ponadto:
1 cebula pokrojona w paski
1 czerwona papryka pokrojona w paski.
olej + masło do smażenia

Wykonanie:
Mięso umyte wkładamy do miski nacieramy przyprawami .czosnkiem .solą oraz oliwą i sosem sojowym..
Przykrywamy odstawiamy do lodówki na minimum 2 h..Ja pozostawiłam na całą noc..Należy pamiętać .że mięso należy wyłożyć około 1 godziny przed smażeniem by nabrało pokojowej temperatury..
Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy z obu stron karkówkę..dodajemy cebulę chwilę ją przesmażamy..Zalewamy wodą .przykrywamy i dusimy 30 minut..Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną paprykę i słodką paprykę..Dusimy pod przykryciem następne 30 minut kontrolując poziom wody..ewentualnie uzupełniając jej poziom..
Wykonujemy klasyczny sos z mąki lub innych zagęszczaczy ..
Ja podałam z kluchami parowanymi i burakami ..ale można podać także z ziemniakami lub kopytkami..