ketchup z dynii

Mąż przywiózł mi dynię i cały czas szukam mozliwości jej wykorzystania..Postanowiłam zrobić ketchup jako główny składnik dynia..Wyszedł naprawdę smaczny ..

składniki:

2 kg dyni

garść soli

2 czerwone papryki

3-4 kg cebule

4 łyżki cukru

1/3 szklanki octu 10 %

1/2 łyżeczki pieprzu

500 g soku pomidorowego

papryka słodka, cynamon, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

Dynię pozbawiamy skórki i pestek kroimy w kostkę przekładamy do miski solimy . lekko ugniatamy ręką, przykrywamy, odstawiamy na 24 godziny.

Cebulę pokroić w kostkę, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, odstawiamy na pół godziny.

Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w kosteczkę.

Dynię odciskamy, cebulę odsączamy, razem z papryką przekładamy do garnka, wstawiamy na nieduży ogień, gotujemy aż warzywa zmiękną (około 30 minut).

Zdejmujemy z ognia, lekko przestudzamy, miksujemy na papkę.

Ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy cukier, ocet i sok pomidorowy, dokładnie mieszamy doprawiamy wg uznania.

Gotujemy ok 15 minut.

Słoiki i zakrętki ustawiamy do góry dnem na kratce, wkładamy do piekarnika .który nagrzewamy do temperaturę na 150 stopni, trzymamy słoiki przy uchylonych drzwiczkach aż wyschną i rozgrzeją się.

Używając rękawicy kuchennej, bardzo ostrożnie wyjmujemy słoiki z piekarnika, napełniać gorącym keczupem, zakręcać i odwracać do góry dnem.
Lub zagotowujemy w dużym garnku 10 minut..

Odstawiać do wystudzenia.