kulki ziemniaczane smażone

Robiąc rybę szukałam z czym mogłabym ją podać oprócz frytek i obsmażanych kartofli ..I stwierdziłam ze dobrym połączeniem bedzie podanie kulek opiekanych ..Wyszły naprawdę smaczne ..Polecam serdecznie..

Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 1 szklanki mąki pszennej (ilość mąki zależy od miąższości ziemniaków, czy są bardziej czy mniej wodnite)
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej+ masło do smażenia

Wykonanie:

Obrane, ugotowane ziemniaki, przeciskamy przez praskę. Mieszamy z jajami. Dodajemy tyle mąki, aby ciasto było gęste konsystencja jak na kluski śląskie, ale nieco mniej zwarte. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łyżeczką nabieramy trochę masy i formujemy poprzez zmoczonymi w chłodnej wodzie dłońmi, niż kulki.
Na patelni rozgrzewamy olej, ilość tak jak na frytki. Każdą uformowaną kuleczkę obtaczamy w bułce tartej. wrzucamy na rozgrzany głęboki olej na patelnię. Smażymy na piękny złoty kolor na średnim ogniu. Kilka razy obracając. Wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podajemy do różnorakich mięs.ryby..zamiast frytek czy ziemniaków.Ja zrobiłam trochę za duże kulki..Lepiej zrobić mniejsze wielkości orzecha włoskiego..Łatwiej się będą smażyły..