Z serii własne wyroby polecam mięso wieprzowe w kawałkach zaprawiane w słoikach..Jest przepyszne ..nadaje się zarówno na obkładanie chleba jak i na obiad..Wystarczy podgrzać, zabielić sos i podawać 🙂
Składniki:
1.5 kg boczku
1.5 kg karkówki
1.5 kg schabu
1/5 kg żeberek
sól peklowa 18 g na 1 kg mięsa
zalewa:
ziele angielskie 10
liść laurowy 6 szt
pieprz ziarnisty 10
woda..1.5 l
Wykonanie:
Mięso oprócz schabu/który kroimy wzdłuż jak na kotlety / kroimy w kawałki na 14 równych sztuk..zasypujemy solą peklowa przemieszamy i odstawiamy na 24 h do lodówki..
Do słoików / u mnie 0.5 l /..układamy ściśle mięso zaczynając od schabu. żeberek .karkówki i boczku.Pomiędzy mięso wkładamy pól liścia laurowego.1 sztukę ziela angielskiego.Przygotowujemy zalewę z w w. produktów i zalewamy nią mięso tak by były całkowicie przykryte.-sama wodą bez przypraw.zakręcamy słoiki
..wstawiamy do dużego garnka i od momentu zagotowania na bardzo małym ogniu gotujemy 2 h…lub dwa dni po 40 minut..
Pozostawiamy do wystygnięcia..