kompot z suszonych owoców

W moim domu rodzinnym nie było tradycji robienia kompotu z suszonych owoców..jednak od kiedy wypróbowałam kilka lat temu „zakochałam ” się w nim..i robię na każde święta ../nie tylko na Wigilię/..Gotuję taaaaaaaaaaaki gar by przez całe święta można było pić..
A owoce suszone .które nie są tanie zawsze susze latem..

Składniki:
50 dag jabłek suszonych
30 dag gruszek suszonych
20 dag śliwek /ja dodałam kalifornijskich/
20 dag moreli suszonych
2 cytryny + skórka otarta z jednej
10 goździków
3/4 kg brązowego cukru ale można dodać zwykły
8 litrowy garnek

Wykonanie:
Owoce wrzucić na sito przelać gorącą wodą ..przełożyć do garnka zalać wodą /dobrze jak wcześniej była przegotowana i wystudzona/na około 2 godziny..Po tym czasie dodajemy ..gożdziki ewentualnie cynamon .skórkę otartą z cytryny..cukier ..gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut..Na końcu dodajemy sok z cytryny można także dodać ..sok z 1 cytryny i 1 pomarańczy..
Podajemy po schłodzeniu..
Smacznego !