zupa kalafiorowo-brokułowa kremowa z serkami topionymi

Delikatna kremowa zupa o aksamitnej konsystencji ..Szybka w przygotowaniu świetnie smakuje samodzielnie jak i z dodatkami..np.złocistymi grzankami ..

składniki:
1/2 opakowania mrożonego kalafiora oraz brokuł
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarna pieprzy
1/2 pora
4 serki topione kremowe
sól
gałka muszkatołowa
szczypta cukru
1/2 pęczka szczypiorku
3 łyżki śmietany

Wykonanie:
Warzywa obieramy i dowolnie kroimy..Wkładamy do garnka zalewamy wodą około 2-3 litry oraz ziele angielskie .liść laurowy.pieprz solimy i gotujemy na wolnym ogniu /jak na rosół/aż do miękkości warzyw..Dodajemy kalafior oraz brokuły ..gotujemy chwilę /chyba że dodajecie świeże warzywa wówczas nieco dłużej/do ich miękkości ..Serki rozpuszczamy w kubku z dodatkiem bulionu..Wlewamy do zupy..dodajemy szczyptę cukru ..otartą gałkę muszkatołową ..Przegotowujemy..Śmietanę hartujemy i wlewamy do zupy..
Podajemy posypane szczypiorkiem z pieczywem lub grzankami..
Mięsożercy mogą dodać bulionu..