babka kokosowa

Lubię babki..ciągle poszukuje nowych smaków..Polecam babkę kokosową..Jest przepyszna ..

Produkty
2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml)
– łyżeczka i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– nieco więcej niż pół szklanki cukru
– 120 g wiórków kokosowych
– 3 jajka
– pół szklanki oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
– puszka mleka kokosowego
– sok z cytryny
polewa:
1/2 gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki 30 %
lukier

Wiórki kokosowe do obsypania wierzchu ciasta

Wykonanie
Piekarnik ustawić na 170 stopni. Formę do babki fi 20 wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąkę, proszek oraz wiórki kokosowe wymieszać w misce. Jajka wraz z cukrem ubić chwilę robotem następnie lekkim strumieniem wlać olej lub stopione masło, mleko kokosowe .Na końcu dodać mąkę i razem wymieszać łyżką na jednolitą masę. Przelać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 45- 50 minut do tzw. suchości patyka.. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przestudzamy i przykrywamy talerzem i odwracamy do góry nogami.
wykonujemy polewą ..tzw. podgrzewamy czekoladę ze śmietaną ..mieszamy aż do połączenia..Polewamy babkę posypujemy wiórkami kokosowymi..

Smacznego!