Na okres letni polecam ciasto z lekkim kremem i owocami ,ja użyłam jagód + borówek ale można także z truskawkami,porzeczkami ,wiśniami/których zresztą nie ma w tym roku 🙁 /oraz innymi.
Jest bardzo smaczny i nie za bardzo słodki, orzeźwiający .Bardzo łatwy w wykonaniu i najważniejsze bez pieczenia w gorące dni.
Składniki: blacha 20 x 25 cm
1 i 1/2 kostki masła
1/2 paczki herbatników 250 g ja użyłam maślanowo-kakaowe z dodatkiem czekolady
1 litr mleka
2 galaretki
800-1000 ml jagód lub innych owoców
1/2 soku z cytryny
4 łyżki cukru
8 łyżek kaszy manny
Wykonanie:
Z 1 litra mleka gotujemy kaszkę manną z cukrem/jeżeli lubicie bardziej słodkie można dodać więcej cukru/ i sokiem z cytrynu.Wstawiamy do zimnej wody do całkowitego przestudzenia od czasu do czasu mieszając,by nie utworzył się kożuch . Gotujemy galaretkę w 3/4 l wody.Rozkręcamy masło dodajemy po 2 łyżki kaszki dokładnie za każdym razem mieszając ..
Formę wykładamy papierem ,na spód układamy warstwę ciastek a na nie połowę kremu.Następnie wkładamy umyte i dokładnie odsączone jagody i przykrywamy pozostałą częścią kremu..zalewamy tężejącą galaretką.Wstawiamy na minimum 3 h do lodówki.