ciasto z czarną porzeczką i budyniem

Pyszne, kruche ciasto z lekką, rewelacyjną pianka.Pianka jest lżejsza niż ptasie mleczko, a czarna porzeczka lub jeżyny, jagody, borówki amerykańskie w niej zatopione smakują wybornie. Na dodatek niedrogie/masło można zastąpić margaryną /i łatwe w wykonaniu.

Produkty:
– 450 g mąki pszennej
– 250 g masła
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 jajko + 2 żółtka
– 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0.5 kg czarnej porzeczki
-bułka tarta

Wykonanie
Ze wszystkich podanych składników/schłodzonych/ zagnieść ciasto i podzielić je (mniej-więcej 1/3 i 2/3). Mniejszy kawałek wsadzić do zamrażarki, a większym wylepić spód blachy (20 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać lekko bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku z owoców .Na nie wyłożyć opłukane i oczyszczone porzeczki.Z pozostałą 1/3 część ciasta wałkujemy i kroimy na ukos w paski układając z nich kratkę.Pieczemy z nagrzanym piekarniku do 180 stopni/góra+ dół/przez 50 minut.
Wyciągamy z piekarnika ,pozostawiamy do wystudzenia .Posypujemy cukrem pudrem.