Dla odmiany polecam kotlety z tofu. Mają specyficzny smak, są smaczne.
Skład (6 kotlecików):
1 kostka tofu
3 łyżki bułki tartej,
2 średnie jajka
1/2 pora
1 szalotka lub mała cebulka,
2 ząbki czosnku
10 dag wędzonego sera
1 łyżka oliwy
sól i pieprz,papryka słodka
bułka do obtaczania
olej do smażenia
Wykonanie:
Tofu/ umyć/ i zetrzeć na tarce ser wędzony także . Szalotkę i pora drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić, dodać do tofu wymieszane z jajkiem oraz , bułką tartą ,olejem przyprawami (papryka, sól i pieprz). Całość dobrze wyrobić.Ostawić na 15 minut .
Zmoczonymi dłońmi formować średnie , spłaszczone kotleciki, obtaczać je w bułce wysypanej na talerzyku i układać na rozgrzanym na patelni oleju. Smażyć na złoto z obu stron.
I gotowe!