sałatka z fasoli szparagowej i jajek

U mnie fasolka szparagowa bardzo obrodziła.Szukam nowych możliwości jej wykorzystania.Znalazłam fajny przepis na sałatę z jej wykorzystaniem.Doskonała kompozycja składników sprawia że trudno się jej oprzeć.Zaskoczy najwybredniejszych smakoszy..

Składniki:
40 dag fasolki szparagowej zielonej
5 jajka
1 ząbek czosnku optymalnie
sól
pieprz
majonez
jogurt
masło

Wykonanie:

Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Zagotowujemy wodę, solimy oraz dodajemy szczyptę cukru. Na wrzątek wrzucamy fasole i gotujemy ok 10 min aż będzie miękka (ale nie może się rozgotować, musi zachować jędrność). jajka gotujemy na twardo (ok 10 min), zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w paski. Na rozgrzane masło dajemy fasolkę którą przesmażamy delikatnie mieszając na końcu dodajemy bułkę tartą i przesmażamy .Do miski dajemy fasolkę, dodajemy jajka, sól, pieprz i majonez wymieszany z jogurtem naturalnym w ulubionych proporcjach oraz opcjonalnie czosnek przeciśnięty przez wyciskacz. Mieszamy.
Podajemy z białym pieczywem i masełkiem 🙂