Do surówek można „przemycić” różne warzywa.Połączenie kalarepy,ogórka małosolnego papryki dało idealny smak.Kalarepa idealnie smakuje na surowo..Surówka pasuje do dań mięsnych i bezmięsnych oraz dań z grilla.Jest propozycją zdrową i bogatą w witaminy .
Składniki:
1 średnia kalarepa
2 średnie ogórki małosolne
1/2 czerwonej papryki
garść pokrojonej natki pietruszki
garść pokrojonego koperku
Wykonanie:
Kalarepę ścieramy na dużych oczkach na tarce .ogórek oraz paprykę kroimy w drobną kostkę .Dodajemy pokrojoną natkę oraz koper
sos:
składniki:
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól,pieprz biały
wykonanie:
Do jogurtu dodajemy chrzan .sok z cytryny.cukier oraz pieprz i sól .Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Do miski z warzywami wlewamy sos i delikatnie mieszamy..