zupa ogórkowa z ogórków małosolnych

Zupa ogórkowa przygotowana według tego przepisu nie może się nie udać! Jest nie tylko prosta, ale i wyjątkowo smaczna. Na pewno zadowoli gusta nawet największego smakosza.

Składniki: zupa garnek 3-4 litrowy
5 ogórków małosolnych+ 2-3 nabierki soku z ogórków
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 pora
1-2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzy
3 łyżki śmietany
1 łyżka masła
sól ewentualnie pieprz mielony
natka pietruszki + koperek

kluski:
3 jajka
2 łyżki wody
4 łyżki mąki/około/
sól

Wykonanie:
Do garnka wkładamy obrane i pokrojone warzywa ,dodajemy liść laurowy .ziele angielskie oraz pieprz i sól,zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut do miękkości warzyw. Starte na tarce o grubych oczkach ogórki przesmażamy na maśle.Przelewamy do garnka ,przegotowujemy.Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy ,przegotowujemy.Jaja wybijamy do miski,dodajemy wodę ,sól i energicznie mieszamy rózgą aż zaczną pojawiać się pęcherze.Mąki należy dodać tyle by ciasto było w miarę gęstę/bardziej gęste jak na lane kluski/.Następnie nabieramy małą łyżeczką do połowy ciasta i wkładamy zgrabne kluseczki do zupy..
Ponownie przegotowujemy..
Mięsożercy mogą nagotować zupę na żeberkach lub na drobiu..

Smacznego..