zupa wiśniowo-jagodowa

W okresie dojrzewania wiśni jak mogło by się obejść bez zupy z jej dodatkiem.Jest smaczna a u mnie w okresie gorących dni obowiązkowa 🙂 .

Składniki: garnek 3 litrowy
1/2 kg wisni
1 szklanka jagód lub borówek amerykańskich
1/2 soku z cytryny
3 goździki
1/2 szklanka cukru /ale można mniej lub więcej dodać w zależności od upodobań
3 łyżki śmietany
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g makaronu

Wykonanie:
Wiśnie wkładam do garnka .zagotowuje i przecieram przez sito/jak ktoś lubi drylować nie musi przecierać a od razu gotować wszystkie składniki/do garnka .Dodajemy opłukane jagody oraz sok z cytryny ,gożdziki oraz cukier i przegotowujemy .Śmietanę hartujemy i wlewamy do garnka ,następnie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody ,wlewamy do zupy i przegotowujemy.Gotujemy makaron ,który ja wkładam do zupy.Podaje po około 3 h po wystudzeniu.