gulasz wołowy w sosie pomidorowym

Bardzo prosty do ugotowania gulasz, nie wymagający wiele pracy. Na naszym stole pojawił się w towarzystwie klusek kładzionych. Wyszedł bardzo smaczny duet 🙂 .

Składniki:
0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
1 pomidor
1 szklanka soku pomidorowego
ziele angielskie,liść laurowy
pieprz świeżo zmielony
imbir mielony
papryka słodka i ostra
olej lub smalec do smażenia

Wykonanie:
Kroimy mięso w dość dużą kostkę .płuczemy i osuszamy.Na rozgrzany tłuszcz kładziemy mięso i obsmażamy z każdej ze stron na rumiano.ściągamy z ognia .dodajemy pokrojoną cebulę ,czosnek ,oraz przyprawy.Zalewamy szklanką bulionu lub wody i na małym ogniu pod przykryciem gotujemy około 40 minut.
Dodajemy pozbawiony skórki oraz gniazd nasiennych pokrojony pomidor oraz sok i gotujemy pod przykryciem około 10 minut aż sos zgęstnieje.
Zamiast pomidora i soku można dodać przecier pomidorowy..