Jako wegetarianka ciągle poszukuje nowych przepisów alternatywnych dla przepisów mięsnych.Zrobiłam tym razem kotlety z kalafiorem pieczonym w piekarniku z pieczarkami.Wyszły przepyszne 🙂
Składniki: składniki na 6 kotletów
1 średni kalafior
6 średnich pieczarek
1 duża cebula
3-4 łyżki mąki kukurydzianej
1 jajko
masło klarowane do smażenia lub olej
imbir,pieprz ,sól
Wykonanie:
Kalafior ,myjemy ,rozdrabniamy i wkładamy do naczynia żaro , solimy i obkładamy masłem lub spryskujemy olejem .
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.wyciągamy z piekarnika i tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniamy.
Na oleju smażymy pokrojoną drobno cebulkę aż do lekkiego zeszklenia dodajemy pieczarki i przesmażamy około 3 minut.Przekładamy do kalafiora i czekamy aż masa wystygnie.Wbijamy jajko dodajemy mąkę kukurydzianą /na tyle by otrzymać zwartą konsystencję /solimy.pieprzymy oraz dodajemy imbir.Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy.Robimy kulki ,spłaszczamy i obtaczamy w bułce pomieszanej z mąką kukurydzianą.
Smacznego!