kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora

Polecam nie tylko dla wegetarian .przepyszne kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora.Są wyraziste w smaku, u mnie w domu smakowały także „mięsożercą ” 🙂

Składniki:
1 woreczek kaszy jaglanej
2,5 szklanki wody
1/2 kalafiora
3 nieduże cebule
1 jajko
1 spory pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka curry łagodnego
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki płatków jaglanych (mogą być również ryżowe)
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki imbiru
kilka szczypt soli i kolorowego pieprzu mielonego
masło klarowane lub olej do smażenia
kaszka kukurydziana błyskawiczna lub bułka tarta do obtoczenia

Wykonanie:

Cebule oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na patelnię z kilkoma łyżkami masła lub oleju i podsmażamy. W między czasie, obieramy kalafiora z zewnętrznych liści, rozdrabniamy w malakserze lub drobno szatkujemy nożem. Dodaję do cebuli i podsmażamy razem przez około 5 minut.
Kaszę jaglaną w woreczku kładziemy na sito i płuczę pod wodą, najpierw zimną, potem maksymalnie ciepłą. Możemy też przelać wrzątkiem. Do garna wlewamy 2,5 szklanki wody, wkładamy kaszę i gotujemy około 20 minut.
W misce łączymy cebulę z kalafiorem z kaszą jaglaną, lekko studzimy. Dodajemy mąkę, płatki jaglane,jajko i przyprawy. Mieszamy łyżką drewniana. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę i lepimy kotlety. Obtaczamy w kaszce kukurydzianej i smażymy na złoto z obu stron na patelni.