szarlotka sypana

To najłatwiejszy przepis na szarlotkę, bez ucierania, zagniatania i ubijania, stary jak świat i sprawdzony milion razy. Bez jajek. Miesza się mąkę z kaszą manną i cukrem, i wysypuje pod i na jabłka. Kasza manna skleja składniki podczas pieczenia i jest przepyszna. Kto lubi – dodaje cynamon albo rodzynki czy siekane orzechy. Kto nie – pomija. Na ciepło czy zimno, z lodami, bitą śmietaną lub solo. Niektórzy mówią, że najlepsza jaką jedli 🙂

Składniki:
Ciasto:

3 szklanki kaszy manny
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki cukru

skład na masę jabłkową:

ok. 2,5 kg kwaśnym jabłek, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta/ja miałam niezbyt kwaśne i dlatego dodałam sok oraz starłam skórkę z cytryny/
3 łyżki cukru/opcjonalnie /
3 łyżeczki cynamonu
2 budynie śmietankowe

Dodatkowo:

200 g masła lub margaryny

Wykonanie:

Jabłka umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć!). Dodać cukier , cynamon,sok oraz skórkę otartą z cytryny oraz budynie . Wymieszać.
Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60 minut w temperaturze 180°C.

Pychotka 🙂