ciasto francuskie z borówkami i winogronem


Ciasto francuskie jest łatwe w wykonaniu .Sekretem ważnym jest by produkty były w temperaturze pokojowej.Masło ewentualnie można zastąpić olejem ale prawdę mówiąc ja nie przepadam za ciastami z olejem. Jest niesamowicie pulchne ,nie za słodkie po prostu pyszne /jak dla mnie 🙂 /. Polecam serdecznie.

Składniki: blaszka 20 x 25 cm
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
7 duże jajka
1 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
300 g masła, roztopionego i przestudzonego
200 g borówek amerykańskich
200 g winogrona

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia przesiewamy i łączymy..

W misie miksera umieszczamy jajka i cukier i cukier waniliowy. Roztrzepujemy do połączenia i ubicia /dosłownie przez chwilę/ do otrzymania jednolitej mieszaniny która lekko jest spieniona / nie ubijamy do puszystości/. Dodajemy roztopione i przestudzone masło wlewając cienką strużka mieszając mikserem .Następnie przesiane suche składniki , wszystko mieszamy szpatułką do połączenia się składników.Wsypujemy umyte i obtoczone w mące owoce .Delikatnie mieszamy .
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z pieca ,po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrem .