powidła śliwkowe z cytryną


Powidła ze śliwek z sokiem oraz otartą skórką z cytryny .Połączenie tych składników powoduje ,że powidła są niesamowicie smaczne .

Składniki:
2 kg śliwek
500 g cukru trzcinowego
sok z jednej cytryny
1 łyżka startej skórki z cytryny

Wykonanie:

Śliwki myjemy ,pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki.Zasypujemy cukrem i pozostawiamy na noc.Gotujemy na małym ogniu aż do momentu dżem stanie się gęsty .Wówczas dodajemy sok oraz otartą skórkę z cytryny.Przelewamy do dżemu ,mieszamy .Przekładamy do wyparzonych słoików .Pasteryzujemy od zagotowania 15 minut..

Składniki na 10 porcji

  • Śliwka: 2000g / 920 kcal
  • Cukier brązowy: 500g / 1900 kcal
  • Cytryna: 1 sztuka / 85g / 24 kcal

2844 kcal łącznie
Węglowodany: 725 g
Tłuszcze: 5 g
Białko: 14 g

284 kcal / porcja
Węglowodany: 72 g
Tłuszcze: 0 g
Białko: 1 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com