Przepyszna szarlotka z prażonymi jabłkami i delikatną, puszystą, białą pianą. Przepis jest prosty, a po upieczeniu szarlotka jest bardzo smaczna /można ją kroić zaraz po upieczeniu lub poczekać do ostygnięcia/.
Składniki na blachę 25 x 20 cm
składniki:
2 kg kwaśnych jabłek
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
wykonanie:
Jabłka obieramy /z obierek gotujemy kompot ..jest przepyszny/kroimy w średnią kostkę..Na rozgrzane masło dajemy cukier i chwilkę przesmażamy ciągle mieszając .na to dajemy jabłka oprószamy cynamonem przesmażamy i odwracamy na drugą stronę .Smażymy aż do ich miękkości i zezłocenia .Ja dodałam sok z 1/2 cytryny .ale to indywidualna sprawa ..
składniki spód:
2 szklanki mąki
5 zółtek
10 dag masła schłodzone
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem ,dodajemy chłodne żółtka oraz masło i łączymy na tyle by otrzymać konsystencję okruchów.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy okruchy i równomiernie rozkładamy.Na to przekładamy jabłka.
piana z białek.
Można zrobić tradycyjną bezę ,ja zrobiłam w nieco inny sposób :
składniki:
1 szklanka cukru
odrobina wody 2-3 łyzki
5 białek+ szczypta soli
wykonanie:
do garnka wsypujemy cukier i dodajemy wody .na tyle by cukier był mokry.Wstawiamy na palnik i mieszamy sprawdzając od czasu o czasu czy nie tworzą się pęcherze.jeżeli tworzą się pęcherze zmieniamy gaz na mniejszy a w między czasie ubijamy białka na sztywno .Gorący cukier wolno wlewamy do białka strużką cały czas ubijając robotem na wolnych obrotach.Na jabłka łyżką nakładamy ciepłą pianę .
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut..
Po przestygnięciu polewamy polewami z gorzkiej czekolady i kajmakową..